Deprecated: Creation of dynamic property Kava_Theme_Setup::$layout is deprecated in /data/sites/web/blinkoutbe/www/wp-content/themes/kava/config/layout.php on line 11

Deprecated: Creation of dynamic property Jet_Theme_Core\Plugin::$template_conditions_manager is deprecated in /data/sites/web/blinkoutbe/www/wp-content/plugins/jet-theme-core/includes/plugin.php on line 135
Visie - Missie - Over BlinkOut | BlinkOut

Welkom bij BlinkOut

BlinkOut versterkt individuen, organisaties, bedrijven en de samenleving door aan de slag te gaan met onzichtbare drempels zoals psychische uitdagingen, langdurige ziekte en tijdelijke kwetsbare periodes.

Over ons

BlinkOut is een erkende organisatie in het Sociaal Cultureel Volwassenenwerk, we vervullen hiervoor een educatieve, gemeenschapsvormende en maatschappij activerende functie . Daarnaast focussen we op een aanbod in het beleidsdomein Zorg als eerstelijns vindplek en ook in het beleidsdomein Werk en Sociale Economie. BlinkOut biedt workshops, trajecten op maat, keynote speakers, panelgesprekken, prikkelarme ruimtes … waarbij het accent steeds op eigen ritme, rust en ruimte ligt. 

Missie

BlinkOut sloopt overal waar we komen, met zachte kracht, onzichtbare drempels tussen mensen. Drempels die echte verbinding in de weg staan. Vanuit de expertise van mensen met onzichtbare drempels maken we de samenleving toegankelijker.

Visie

Vertrekkende vanuit de veerkracht die nodig is om vanuit kwetsbaarheid en kwetsbare momenten de wereld in te stappen, faciliteert BlinkOut een plek en methodiek waar die veerkracht echt gezien wordt. We geven een stem aan al die kwetsbare krachtige mensen en distilleren vanuit hun perspectief antwoorden op maatschappelijke uitdagingen zoals toegankelijkheid en inclusie, maar ook stress, overprikkeling en eenzaamheid.

Concreet

We gaan aan de slag met onzichtbare drempels.

We bieden een centrale plek in de binnenstad, het BlinkHuis, waar eigen ritme, rust en ruimte primeert. Onze vrijwilligerswerking helpt mensen tot zichzelf komen en van binnenuit stralen.

Jongeren, kwetsbare groepen of mensen in een moeilijke periode versterken door het inzicht in zichzelf en hun omgeving te vergroten en hen tools te geven om te communiceren over hun noden en hun sterktes. We organiseren workshops, groepssessies en ontmoetingsmomenten.

De maatschappij informeren, inspireren en sensibiliseren door een inhoudelijk aanbod voor scholen, bedrijven en andere organisaties.

Het prille begin

Over de eerste vonk en voetstappen.

© Jo Renty, stiltekamer NEST

Het vijfde verdiep

An en Natalie ontmoeten elkaar voor het eerst in NEST, de tijdelijke invulling van de oude Gentse stadsbibliotheek. Natalie houdt er als toenmalig VVA-medewerker een publieke stiltekamer open en An organiseert er Het Venster, een plek om licht te werpen op je innerlijke wereld. Het is daar, op de vijfde verdieping, dat de vonk overslaat en het eerste BlinkOut-zaadje wortel schiet.

Eén van de eerste artikelen over deze straffe madammen, over de stiltekamer in NEST en de oprichting van BlinkOut lees je hieronder. Of laat An het je in eigen woorden vertellen.

Petra Vandeputte, An Dours, Katrien Miechielssens, Natalie Deviaene, Cis Schiltmans

Impact maken doe je niet alleen

Onder de slagzin ‘want iedereen straalt vanbinnen’ helpt BlinkOut mensen met onzichtbare drempels om naar buiten te blinken, want dat is niet voor iedereen gemakkelijk – maar moet wel voor iedereen mogelijk zijn.

Impact maken doe je niet alleen, dus worden er vanaf het prille begin drie gepassioneerde vrouwen bij gezocht om die slagzin verder kracht te geven. Elk vanuit een persoonlijke drive en overtuiging geloofden ze in dit verhaal. Merci Petra, Katrien en Cis.

Het BlinkHuis

Een mijlpaal was de verhuis naar een nieuw pand in mei 2018. Het eerste BlinkHuis was een feit. Met een vaste locatie in de Gentse binnenstad kon BlinkOut nóg meer groeien.

De belangrijkste mijlpalen in 2019 waren voor ons de goedkeuring van het eerste meerjarenproject het ‘kLinktraject’, de indiensttreding van de eerste betaalde medewerkers en de opmerkelijke groei in het aantal vaste ruimtegebruikers en vrijwilligers.

BlinkOut kLink traject flyer
Folder 'kLinktraject
Kern BlinkHuis Gent

Samen blinken

Ook gingen we fijne samenwerkingen aan met partners. Participate betrok BlinkOut bij de ontwikkeling van diverse ondersteunende tools voor mensen met autisme. Samen met Silence for Peace kunnen we meewerken aan een jaarlijkse stilte sit-in om vanuit stilte bij te dragen tot vrede in onszelf en in de wereld. Curieus legde contact met ons om een stiltekamer in te richten tijdens het Festival van de Gelijkheid. BlinkOut komt ook meer en meer op de radar van Stad Gent en we ontmoeten heel wat lokale dienstsverleners. Zaadjes werden geplant voor toekomstige samenwerkingen, om een ruimer aanbod te organiseren.

Horizon

Onze eerste twee jaren waren dus hard werken, maar ook harT werken. Twee jaar waarin we (zonder middelen) 40 vrijwilligers regelmatig verwelkomen, verhalen delen, mogen voelen, leren en beleven.

Onze werking heeft zoveel potentieel, zoveel nog in zich. De groei is snel gegaan waardoor we een bevestiging voelen in de hoge nood aan plekken waar je ‘gewoon’ jezelf mag zijn, waar rust, eigen ritme en ruimte centraal staan. 

En dat gaan we doen. Onze werking verder uitbouwen, in zoveel mogelijk Vlaamse provincies aanwezig zijn, een zo groot mogelijke impact maken voor al die kwetsbare krachtige mensen, want… iedereen straalt vanbinnen.

Stiltekamer BlinkHuis Gent