10-daagse van de geestelijke gezondheidszorg: terugblik

Inspirerende veerkrachtverhalen in BlinkOut: dat was onze week van 5 oktober tot en met 9 oktober 2020. 

Naar aanleiding van de Werelddag voor Geestelijke Gezondheid op 10 oktober vonden er over heel Gent 10 dagen lang heel wat activiteiten plaats.

Uiteraard kon BlinkOut dit niet aan zich laten voorbijgaan! Ook wij gingen 5 dagen werken rond veerkracht. We lieten ervaringsdeskundigen aan het woord. Hoe hebben ze leren omgaan met hun psychische kwetsbaarheid en onzichtbare drempels? Op welke manier versterken ze hun veerkracht op diverse levensdomeinen?
 

Hieronder kan je nog eens terugblikken op ons aanbod! 

Lizzy vertelt:

“Tijdens de 10 daagse van de geestelijke gezondheidzorg zijn we ook samengekomen in BlinkOut om ruimte te maken voor kwetsbaarheid.
We kwamen bijeen om te spreken rond verlies en psychische kwetsbaarheden. We hebben genoten van poëzie de nauw aan het hart lag. We hebben ruimte gemaakt om te ervaren en te delen, om aan te tonen dat iedereen zijn eigen belevingen heeft, maar dat niemand alleen is in die gevoelens.

In het delen van ons gemis, ons levensverhaal en onze kwetsbaarheden hebben we vereniging gevonden. Ge zijt niet de enige de verlies ervaart, die zijn eigen grenzen overschrijdt of prachtig uit elkaar kan vallen. Ge zijt niet de enige die terug van nul moet beginnen, liefde kan vinden en met zijn hoofd soms in de wolken vast zit. Ge zijt vooral niet de enige die kwetsbaar is. Dit is waar we bij BlinkOut de aandacht aan willen geven. Ge zijt niet alleen welkom in het BlinkHuis je mag hier ook blijven en verbinden.”

Programma per dag

Maandag 5/10, 14u-16u: In Relatie met Overprikkeling

In deze sessie kan je luisteren en je eigen ervaringen delen, je laten inspireren door anderen.

Dinsdag 6/10, 14u-17u: Liesbet Hermans – workshop authenticiteit

Aan de hand van korte gesprekken, speelse oefeningen en improvisatie-opdrachten verkennen we samen wat het betekent om echt in contact te staan met jezelf.

Woensdag 7/10,14u-16u: Ge zijt niet alleen die een verlies ervaart

Onze veerkrachtexperten vertellen over wat een verlies met hen deed. Hoe de omgeving reageert. Hoe ze proberen waardig en vol wankelmoed (opnieuw) deel te nemen aan het leven.

Donderdag 8/10, 14u-16u30: Mattias Nolmans – leven met een psychische kwetsbaarheid

Mattias vertelt over zijn proces van vallen en opstaan met het leren omgaan met zijn psychische kwetsbaarheid.

Vrijdag 9/10, 14u-15u: An Dours – PoëZiel

An Dours schrijft sinds haar 11e poëzie. Ze neemt je mee op reis en langs haar woorden kom je richtingaanwijzers naar jezelf tegen. Ze legt een stukje muziek op en durft misschien mee te zingen.

Vrijdag 9/10, 15u30-17u: Myriam Deroo – kennismaking hartcoherentie

Wat kan een focus ademhaling betekenen in functie van stressreductie?Wat is de connectie tussen hart en brein? En hoe kunnen we daar met onze ademhaling op inspelen.Hoe wordt dit gemeten met bio-feedbackapparatuur? Hoe bouwen we veerkracht op? Wat houdteen hartcoherentietraining in?