Samen Anders Werken: Een Terugblik

Samen dromen van een wereld waarin je niet meer belast wordt voor de toegevoegde waarde van jouw leven in dit ecosysteem, maar applaus ontvangt voor jouw unieke toegevoegde waarde…

Verslag van een bijzondere dag. Samen Anders Werken. Een rebels vredesgesprek bij oorlogstaal in het werkveld.
Op deze avonden nodigt BlinkOut sprekers uit die volgens ons ook doen wat wij doen, maar op hun manier. Samen ander werken – Krachtgericht omgaan met kwetsbaarheid, gaat door op de ‘dag van de ondernemer’ omdat we ook op deze dag een evenwichtsoefening willen zijn voor de turbotaal…

Krist Pauwels (communicatiebureau Choco & Organisation of the future) opende met een prachtige uiteenzetting over leiderschap vanuit het hart. Met krachtige voorbeelden toonde hij aan dat de hartskracht helemaal niet fluffy of soft is, maar net enorme macht en kracht bezit om verandering, verbinding en duurzaamheid waar te maken. Ook en zeker in de bedrijfswereld. Hij kaderde die hartskracht in 3 gebieden: het ik/zelf, mijn dichte tribe/clan, en de grote wereld. Waarin we – zoals een hartslag – van binnen naar buiten en van buiten naar binnen gaan, op een ritme dat voor ons werkt.

Ylva (auteur: ‘Van zondebok naar zebra’) nam vervolgens over en gaf ons met de principes van  deep democracy een houvast om met groepen in die hartskracht te gaan staan. Daarbij liet zo ons ook individueel nadenken. Alle deelnemers mochten zichzelf de vraag stellen: ‘Waarom wil ik hier graag zijn.’ maar ook: ‘Waarom wil ik hier niet graag zijn.’ Op deze manier nam ze ons mee langs de ‘unpopular opinion’ binnen in onszelf, maar ook in groepen, waardoor soms sluimerende conflicten ontstaan. Deep democracy is een manier om daar naar te peilen, om daar een veilige ruimte voor te creëren. De mening van de minderheid geeft je heel erg veel informatie… (vb: wanneer iemand in een cursus een vraag durft te stellen, met knikkende knieën omdat die misschien wat ‘dom’ of ‘tegendraads’ is, en de groep daar dan opgelucht bij ademhaalt omdat iemand het durft benoemen.)

Het muzikaal intermezzo werd verzorgt door Maarten, Blinker puur sang. Zijn nummers brachten een getuigenis van een zachte held in de spotlight. Zowel zijn teksten als zijn performance lieten zien hoe kwetsbaar krachtig het is om te durven vanuit hartskracht.

Na de pauze vertelde Luc Henau ons over zijn Droom, over zijn visie voor GTB, en over de krachtige dromen van de personen die bij GTB worden begeleid, over de Durf die nodig is om zo’n droom ook echt waar te gaan maken. Dat we als samenleving de verantwoordelijkheid hebben om die drempels te verlagen, zodat mensen meer van zichzelf durven laten zien. Hij riep ons op om ook echt in het ‘Doen’ te stappen en desnoods samen te doen wat naar die droom leidt. Want door de droom te Delen, komen we ver. Luc eindigde met een Dank u. naar zijn medewerkers, maar ook als innerlijke drijfveer om verder te blijven dromen… Dankbaarheid als energieleverancier voor durf en actie.

Paulien, geïnterviewd door Cis Schiltmans nam de tijd om in te gaan op die drempels die ontstaan op de werkvloer, bijvoorbeeld bij een diagnose ASS. Bij BlinkOut gaan we er van uit dat de expertise die wordt opgebouwd bij mensen met een diagnose of een grotere drempel, voor iedereen nuttig is om te weten. Ze zijn de kanariepietjes in de koolmijn die ons leren hoe we met overprikkeling, moeilijke gesprekken, moeilijke momenten omgaan. Paulien maakte op authentieke manier heel concreet hoe krachtgericht omgaan met kwetsbaarheid wérkt. De voorbeelden die ze aanbracht waren herkenbaar voor sommigen, maar velen erkenden de veerkracht die tijdens het gesprek naar boven dreef. Veerkracht van een gedreven, kwetsbaar krachtige vrouw!

Als uitsmijter ging ikzelf op zoek naar redenen waarom Darwin fout was. Survival of the fittest is namelijk een zwakke uitgangspositie als we naar het hele ecosysteem kijken. Een bezige bij heeft een grote impact op het hele ecosysteem, veel meer dan ze zich zelf bewust van is. Een kwetsbaar insect, dat enkel steekt als het zich bedreigt voelt, houdt zonder er bij stil te staan een heel ecosysteem mee in stand. Misschien zijn we allemaal als deze bij en wordt het tijd om als maatschappij, als groep en als individu ruimte te maken voor ook die bijdrage aan ons ecosysteem, vanuit ons kwetsbare zelf. We dromen samen van een wereld waarin je niet meer belast wordt voor de toegevoegde waarde van jouw leven in dit ecosysteem, maar applaus ontvangt voor jouw unieke toegevoegde waarde…

We sloten de avond in schoonheid af met een verbindend babbelmoment en droomden van onze volgende Samen Anders Werken in het voorjaar van 2020.