Lezing Wim Haeck omtrent psychosegevoeligheid en veerkracht in het BlinkHuis te Gent. (Verslag: Jonas De Loore)
Op 4 oktober 2024 gaf Wim Haeck een lezing omtrent psychosegevoeligheid en veerkracht in het BlinkHuis te Gent. Wim heeft 21 jaar ervaring als creatief therapeut op een afdeling voor psychosebehandeling. Verder was hij ook 6 jaar heel actief binnen Villa Voortman, dagbesteding voor mensen met een dubbeldiagnose. Sinds 2022 is Wim wijkwerker geestelijke gezondheid in de Dampoortwijk.
In die functie beschikt hij over een heel breed netwerk en staat hij in nauw contact met wat er leeft in de wijk qua psychische kwetsbaarheden. Gedurende zijn lezing legde hij de nadruk op het belang van het hervinden van de eigen autonomie in een ziekteproces. Hij sprak over de principes van Open Dialogue, vanuit gelijkwaardigheid in contact treden met elkaar.
Een traditionele visie zal de psychiater als volledig eindverantwoordelijke beschouwen. Dit maakt dat de psychiater ook onder grote druk staat. Bij Open Dialogue is er een gedeelde verantwoordelijkheid nl. Samen op zoek gaan naar nieuwe wegen. Dat is dan de betrokkene met psychosegevoeligheid samen met de psychiater, de hulpverleners, de familie, de vrienden,… Het doel is dat de betrokkene opnieuw zijn of haar autonomie kan opbouwen.
Wim belichtte andere visies op psychosegevoeligheid en verslaving. Dit vanuit andere culturen of onderzoek dat het traditionele wijdverspreide onderzoek tegenspreekt. Meer spirituele benaderingen kwamen aan bod. Nadien was er tijd voor vragen.
Het was een zeer geslaagde namiddag. We hebben met zijn allen kunnen verbinden omtrent een moeilijk thema. Mensen gaven nadien te kennen dat ze er echt iets aan gehad hadden.