Ons ‘veerkrachtmoment’ is uitgetest en wel met succes. Op zondag 29 september nam Bianca ons groepje (we waren met vijf) mee op sleeptouw in de Botanische tuin en jawel, de weergoden zijn met ons!
Het is heerlijk vertoeven, ontspannen in het groen maar stilaan is de herfst in aantocht. De bedoeling is om bladeren te verzamelen, die te drogen om nadien te beschilderen in ons Dotpainting–atelier dat er zit aan te komen later in november. (zie kalender)
Bianca is herboriste van opleiding en had heel wat interessante weetjes te vertellen over eetbare planten en bomen. Zo komen we te weten dat blauwe en lila malva, ook kaasjeskruid genoemd, eetbaar is evenals het jong blad van weegbree. Ook de kleine bruine zaadkaarsjes die deze plant kenmerkt, zijn lekker opgestoofd in een omeletje en dat geeft zelfs een champignonsmaak.
Ze vertelt ook over de speciale bladstructuur waar regendruppels blijven liggen op de blaadjes van de mooie Vrouwenmantel. De frisse gele bloemetjes zijn bovendien lekker in een slaatje. Die vonden we terug in het kruidentuintje bij het standbeeld van Dodoens, onze wereldbekende kruidendokter uit de Middeleeuwen. Wat verder op staat een prachtige Japanse Ginko biloba, één van de pronkstukken van deze tuin. Hij geeft in de lente mooie lichtgroene waaierblaadjes die later donkerder groen worden en in de herfst oker kleuren. In de zon lijken ze zelfs goud. Die blaadjes zullen we zeker beschilderen en geven een mooi, artistiek effect. Er volgt nog een interessant weetje over het prachtexemplaar, de Magnolia. Die staat erom bekend sterk te geuren en wordt vaak gebruikt in parfums, maar weinig mensen weten dat je magnolia kunt eten. De smaak van het rauwe bloemblad is heerlijk! Hij heeft citrustonen, een bittertje (wat hem ook licht pittig maakt), gembertonen en heeft ook iets weg van oranjebloesem.
Verder heeft ze nog twee mooi sprookjesverhalen in haar boekje staan die ze vol passie voorleest. Nu weten we bijvoorbeeld waarom de in onze kontreien zo populaire esdoorn een handvormig blad heeft met vijf punten. Koning Acer dook op in het verhaal over zijn dochter–prinses Platina.
Ook het verschil tussen het kleine en het grote hoeveblad (de vorm van een paardenhoef) wordt in een mooi verhaal gegoten. Wie benieuwd is naar die verhalen over de wonderen die Moeder Natuur ons schenkt, moet maar eens gaan speurneuzen in boeken of op het internet.
Na heel erg genieten van het ‘Indian Summer–zonnetje’, de goede lucht in het centrum van de stad, de rust en het mediteren want dat is zo’n wandeling ook (met aandacht merk je zoveel meer dingen op), is het tijd om de bladeren te drogen. Gepakt en gezakt met haar bakfiets, heeft ze de pers bij en leert ze ons vakkundig hoe je de bladeren droogt. Benieuwd naar het resultaat over enkele weken zodat we ze nadien ‘kunstig’ kunnen beschilderen.
bron: Anne Tavenier