Extern aanbod: verfrommeld (start trage oefengroep op dinsdag)
Met een heel klein groepje gaan we een traject aan van vertragen en luisteren.
Openhartig en onbevangen.
Mild voor wat er leeft.
Doe je mee?
: : : : :
Verfrommeld
Verfrommeld … het gevoel met een zekere kwetsbaarheid door het leven gaan,
elk met onze rugzak of handleiding.
Herkenbaar?
Verfrommeld … de alledaagse ervaring dat eenvoudige dingen lastig kunnen zijn, en dat dezelfde eenvoudige dingen soms ook oh zo schoon kunnen zijn. Verbindend. Ontroerend.
Een rauwheid die soms zelfs fysiek pijn kan doen en tegelijkertijd ook heel levendig kan aanvoelen.
Teer. Delicaat. Teder. Broos.
Hoe zou jij dat beschrijven?
Verfrommeld kan ook gaan over die dingen van jezelf die je liever wegmoffeld, als het ware een briefje dat je verfrommeld en ergens in een doosje propt. Misschien omdat je niet goed weet wat ermee te doen. Omdat het zo kwetsbaar voelt. Misschien omdat je er beschaamd over bent.
[Het is misschien een beetje een cliché-beeld, maar ik gebruik het toch omdat het zoveel zegt. Een verfrommeld briefje van 20 euro is nog altijd 20 euro waard.]
Het woord verfrommeld verwijst voor mij dan ook niet naar een zielig hoopje ellende — ook al mogen die momenten er ook wel zijn hé. Ik zou het ons graag toewensen dat we het ‘verfrommeld-zijn’ meer en meer kunnen toe eigenen. Dat we er ook moed in vinden. Pit. Ontroering. Intensiteit. Aanvaarding. Stevigheid. Verbinding.
Dat we in alle eerlijkheid en authenticiteit kunnen zeggen: “Ja, ik ben verfrommeld. En ja, kijk es hoe schoon dat is?”
: : : : :
Wat is een trage oefengroep?
Ben jij iemand die diepgang zoekt?
Merk je dat je hier niet altijd tijd en ruimte voor vindt?
Wil je graag ervaren wat er ontstaat als je hier wél ruimte voor kunt maken?
Ik ben heel blij om de trage oefengroep te kunnen voorstellen. Een plek en vooral tijd, om te oefenen met luisteren naar elkaar, naar onszelf, zonder onze mening of advies te geven.
Krijg je gezegd wat je bedoelt?
Wat doet het met jou als je je gehoord voelt, of niet?
De trage oefengroep is een ietwat ongewone, soms uitdagende oefenplek … om te exploreren … samen te knoeien … binnen een helder en gestructureerd kader. Dit kader zorgt voor ritme, voorspelbaarheid en gelijkwaardigheid.
Dikwijls worden dynamieken zichtbaar én voelbaar die je ergens heel goed kent van jezelf … maar waar je soms niet echt veel vat op lijkt te hebben. Er kan een moment ontstaan waarin jij net wél iets kunt uitproberen, een nieuwe ervaring opdoen.
Er kan een sfeer van geborgenheid ontstaan, openheid, nieuwsgierigheid … ruimte voor ieders eigenheid én een stevigheid om bij jezelf te blijven, in contact met de ander.
: : : : :
Wat kan je verwachten?
In oktober en november komen we elke 14 dagen samen met een klein groepje, maximum 5 mensen (mij inbegrepen).
Vanuit het overkoepelende thema ‘verfrommeld’ kan er tijdens elke bijeenkomst een ander aspect aan bod komen. Soms zal je dit onderwerp op voorhand krijgen, zodat het al even kan beginnen pruttelen. Sowieso kan iedereen tijdens onze samenkomsten delen vanuit dat wat er op dat moment bovenaan ligt, ook als het niets met het thema te maken heeft.
Mijn aanpak is geïnspireerd door empathiecirkels, gebaseerd op het werk van Carl Rogers. Iedereen komt meerdere keer keren aan bod, zo kan je telkens wat dieper zakken in het spreken over wat er leeft én het luisteren naar elkaar, en naar jezelf.
Het is helemaal ok als het soms wat onhandig voelt, ruimte maken om te ‘knoeien’ is een deel van de oefening die we samen aangaan.
Kom al eens voelen of dit iets voor jou is op zaterdag 7, dinsdag 17 of zaterdag 21 september, zie kalender.
: : : : :
Wat vonden anderen ervan?
“Ik ben vrij snel de specifieke aanpak beginnen waarderen: vertragen, actief luisteren, delen vanuit een heel authentieke ervaring. Ook de setting vond ik heel veilig, rond de 5 personen als ideale groep. Zelfs zo veilig dat ik voelde dat ik mensen die ik niet eerder had ontmoet, ook echt leerde kennen.
Tijdens een empathiecirkel kon ik ervaren hoe vrij je u kan voelen als je helemaal beluisterd wordt, zonder dat er een oordeel is. Het heeft dimensies van luisteren geopend, als iets bijzonder krachtig in verbinding.
Ik denk dat dat ook iets waardevol is aan empathiecirkels, dat het een soort van onbevangenheid cultiveert. Mensen samenbrengen die diepgang willen. Dan zijn empathiecirkels bijzonder krachtig en heilzaam.”
— Wouter (facilitator, o.a. van empathiecirkels)
“De laatste keer verwonderde het me een beetje dat voor jou duidelijk werd dat je je niet per se begrepen hoefde te voelen maar vooral gehoord. Dat vond ik heel mooi maar ik vond het tegelijk bijzonder en ik vraag me nog steeds af hoe dat bij de meesten zit. Ik denk er verder over na :-).”
— Hannes
“Je zet een rustige atmosfeer neer. Je duidelijke en aangename stem is daar zeker een troef bij.
Je bent oprecht. Ook al faciliteer je, dan nog ben je òòk deelnemer. Er ontstaat geen hiërarchie of geklungel, ook al is het proces daar vatbaar voor. Je voelt goed de atmosfeer bij de deelnemers aan, en je kunt én durft dat ook te benoemen.
Empathiecirkels kunnen confronterend zijn, maar zonder die confrontatie blijf je maar in je eigen zelfbewustzijn rondklutsen. Ik zou zeggen: dit kan gewoon een motivatie zijn om het uit te proberen.
Je bent intussen een trainer van empathiecirkel-facilitatoren, wat ook getuigt van je expertise.
Ik herinner me hoeveel tijd en energie je stak om het proces van de empathiecirkels te doorgronden en bij te leren van de experts. Zoals zoveel in je werk zijn kernwoorden: gedetailleerd, volledig en echt in de diepte, ook met een serieuze aanpak.
Je slaagt erin een setting te creëren die snel muren of grenzen weghaalt bij mensen. Allee ik bedoel dat de deelnemers dat zelf doen wanneer ze voldoende veiligheid voelen. Wanneer dat gebeurt, krijg je een bijzonder gevoel van verbinding, iets dat je kan vergelijken met het gevoel dat je praat met iemand die je heel goed kent terwijl het misschien maar een uurtje is dat je ze kent.”
— Brahim (facilitator van empathiecirkels)
: : : : :
Wie ben ik?
Mijn naam is Nele. Als zelfstandige organiseer ik basisworkshops en verdiepende trajecten over onderwerpen die op zich heel menselijk en alledaags zijn, maar waar we misschien niet zo vaak over praten met elkaar. Ik doe dat heel graag in BlinkOut.
Ik steun op mijn kennis en ervaring rond langdurige ziekte, hechting, (complex) trauma en neurodiversiteit. Ik ben o.a. facilitator en trainer van empathiecirkels.
Het is mijn ervaring dat heel kleine stapjes en een enorm traag tempo soms dé sleutel zijn om weer wat beweging te vinden als het al een hele tijd niet meer gaat.
Hier (https://blinkout.be/nele/) kan je mij iets beter leren kennen.
: : : : :
Praktisch
Telkens maximaal 4 deelnemers, van 13:30 tot 15:45 in het BlinkHuis in Gent.
Data: dinsdag 1, 15 en 29 oktober — 12 en 26 november.
Ter info: er is ook een groep op zaterdag (5 en 19 oktober — 2 16 en 30 november).
Ik organiseer losse sessies om hier kennis mee te maken:
De inschrijvingen voor de trage oefengroep zullen in september openen. Contacteer me om op de wachtlijst te komen of als je nog vragen hebt: moc.liamnotorp@teovleahelen.
Mensen op de wachtlijst krijgen als eerste de kans om in te schrijven, en kunnen een extra korting verwachten.
Groetjes,
Nele