
Extern aanbod – Verbinding en authenticiteit
Basisworkshop over hechting bij volwassenen.
Té veel nood aan bevestiging … té angstig … té heftig …
… of … té gesloten … té afstandelijk … hyper-onafhankelijk …
Herken je jezelf daar soms in?
Merk je dat wel eens op bij één van je dierbaren?
Heb je dikwijls ’t gevoel vast te lopen in de dynamieken die hierdoor ontstaan?
Deze basisworkshop gaat daarover: hechting. Van bij onze geboorte zijn we afhankelijk van anderen voor onze overleving. Hechting is instinctief en biologisch: we zoeken we contact, verbinding, ondersteuning, erbij horen, troost, graag gezien worden en graag zien. Naast deze behoefte aan verbinding hebben we ook een behoefte aan authenticiteit: ons lichaam, onze behoeftes en grenzen aanvoelen, ruimte om onszelf te kunnen zijn, om eigen beslissingen te nemen.
Verbinding én authenticiteit: anders mogen zijn, en er toch nog bij horen.
Tijdens het opgroeien is er soms geen ruimte voor al onze behoeftes. Hierdoor krijgen bepaalde behoeftes minder ruimte. We passen ons aan, onbewust, opnieuw om onze kans op overleven zo groot mogelijk te maken.
De hechtingsdynamieken die op die manier ontstaan in onze kindertijd, kunnen als volwassene nog steeds een impact hebben op ons gedrag, gevoelens en gedachten. Dit is waar het in deze basisworkshop over zal gaan.
Bij hechting gaat het niet over persoonlijkheidskenmerken of karaktereigenschappen, ook al voelt dat soms zo aan. Hechting beschrijft gedragspatronen die situatiegebonden en interactief zijn, en dikwijls automatisch gebeuren.
Geleidelijk aan meer ruimte maken voor je behoefte aan verbinding én aan authenticiteit … het lijkt het alsof dat eenvoudig zou moeten zijn … en toch komen hier soms zo’n fundamentele uitdagingen bij kijken. Herkenbaar?
Wat vonden anderen van deze workshop?
“Bedankt voor de boeiende en goed gedoseerde workshop!” — Sien
: :
“Ik wou graag de workshop verbinding en authenticiteit volgen omdat ik nood had aan een theoretisch kader om mezelf en mijn gedrag beter te proberen begrijpen.
Maar wat ik kreeg was veel meer, ik kreeg inzichten en tools waarmee ik aan de slag kan. Ik kreeg hoop om op een authentieke manier te kunnen verbinden met anderen. Ik werd me bewust van patronen die zo vaak onbewust de overhand nemen.
Nele neemt je mee doorheen de theorie op haar unieke manier: speels maar toch to the point, begripvol en warm voor wat de workshop bij de deelnemers binnenin kan teweegbrengen.
Ik onthoud dat er hoop is, maar dat bewust en bekwaam worden tijd en oefening vraagt.” — Delphine
: :
“Wat ik meeneem van deze workshop is knoeien met een glimlach: ik mag knoeien en met een glimlach naar mijn geknoei kijken.” — Karen
Wat kan je verwachten tijdens deze basisworkshop?
Ik start met een minuut stilte en een rondje. Dit helpt om aan te komen en al wat te verbinden met onszelf en met de anderen. Tijdens de workshop verbinden we het theoretische kader met voorbeelden die de deelnemers inbrengen. Je gaat naar huis met inspiratie om verder te onderzoeken hoe de verschillende hechtingsdynamieken zich tonen in je dagdagelijkse leven.
Wie ben ik?
Ik ben Nele. Als zelfstandige organiseer ik basisworkshops en verdiepende trajecten over onderwerpen die op zich heel menselijk en alledaags zijn, maar waar we misschien niet zo vaak over praten met elkaar. Hierbij steun ik op mijn kennis en ervaring rond langdurige ziekte, hechting, (complex) trauma en neurodiversiteit.
Het is mijn ervaring dat heel kleine stapjes en een enorm traag tempo soms dé sleutel zijn om weer wat beweging te vinden als het al een hele tijd niet meer gaat.
Hier (https://blinkout.be/nele/) kan je mij iets beter leren kennen.
Praktisch
Maximum 8 deelnemers. Mail me op moc.liamnotorp@teovleahelen voor meer info of om in te schrijven. Ik stuur je dan de betalingsgegevens en annulatievoorwaarden. De prijs voor één workshop is 55 euro. Volg je voor een eerste keer iets bij mij, dan krijg je éénmalig €15 korting (niet cumuleerbaar met andere kortingen). Vermeld dan zeker de kortingscode ‘blink-zomer-15’ bij je inschrijving.
Blijf je graag op de hoogte?
Stuur me ’n mailtje, dan ontvang je m’n nieuwsbrief. Als je twijfelt of m’n aanbod iets voor jou is, of je hebt ’n andere vraag, laat dan gerust iets weten. moc.liamnotorp@teovleahelen
Groetjes,
Nele
– – – – – – – –
PS – Wat na deze basisworkshop?
Na deze basisworkshop kan de trage oefengroep iets voor jou zijn. Hier oefenen we met luisteren naar elkaar, en naar onszelf, zonder onze mening of advies te geven. Krijg je gezegd wat je bedoelt? Wat doet het met jou als je je gehoord voelt, of niet?
De trage oefengroep is een ietwat ongewone, soms uitdagende oefenplek … om te exploreren … samen te knoeien … binnen een helder en gestructureerd kader. Dit kader zorgt voor ritme, voorspelbaarheid en gelijkwaardigheid. Dikwijls worden dynamieken zichtbaar én voelbaar die je ergens heel goed kent van jezelf … maar waar je soms niet echt veel vat op lijkt te hebben. Er kan een moment ontstaan waarin jij net wél iets kunt uitproberen, een nieuwe ervaring opdoen.
Er kan een sfeer van geborgenheid ontstaan, openheid, nieuwsgierigheid … ruimte voor ieders eigenheid én een stevigheid om bij jezelf te blijven, in contact met de ander.
: :
Thema van deze trage oefengroep: verfrommeld
Verfrommeld verwijst naar het gevoel met een zekere kwetsbaarheid door het leven gaan, elk met onze rugzak of handleiding. Herkenbaar?
Verfrommeld, de alledaagse ervaring dat eenvoudige dingen lastig kunnen zijn, en dat dezelfde eenvoudige dingen soms ook oh zo schoon kunnen zijn, verbindend, ontroerend. Een rauwheid die soms zelfs fysiek pijn kan doen en tegelijkertijd ook heel levendig kan aanvoelen. Teer. Delicaat. Teder. Broos.
Hoe zou jij dat beschrijven?
[Het is een beetje een cliché-beeld, maar ik gebruik het toch omdat het zoveel zegt. Een verfrommeld briefje van 20 euro is nog altijd 20 euro waard.]
Het woord verfrommeld verwijst voor mij dan ook niet naar een zielig hoopje ellende — ook al horen die momenten er soms gewoon bij. Ik zou het ons graag toewensen dat we het ‘verfrommeld-zijn’ meer en meer kunnen toe eigenen. Dat we er ook moed in vinden. Pit. Ontroering. Intensiteit. Aanvaarding. Stevigheid. Verbinding.
Dat we in alle eerlijkheid en authenticiteit kunnen zeggen: “Ja, ik ben verfrommeld. En ja, kijk es hoe schoon dat is?”
Vanuit het overkoepelende thema ‘verfrommeld’ komt er tijdens elke bijeenkomst een ander aspect aan bod. Dit onderwerp zal je telkens op voorhand krijgen, zodat het al even kan beginnen pruttelen. Als we samenkomen, kan iedereen delen vanuit dat wat er op dat moment bovenaan ligt, ook als het niets met het thema te maken heeft.
: :
Praktische info
Telkens maximaal 4 deelnemers, van 13:30 tot 15:45 in het BlinkHuis in Gent.
— za 7, di 17 of za 21 september: losse sessies om kennis te maken met de aanpak.
— groep 1: dinsdag 1, 15 en 29 oktober — 12 en 26 november.
— groep 2: zaterdag 5 en 19 oktober — 2 16 en 30 november.
Voor meer info en om op de wachtlijst te komen: moc.liamnotorp@teovleahelen. Mensen op de wachtlijst krijgen als eerste de kans om in te schrijven, en mogen een extra korting verwachten.
