Eigendom van Nele Haelvoet

VEERKRACHTWEEK: Trouw zijn aan jezelf met (een vermoeden van) autisme (cirkel)

Als je een diagnose of vermoeden hebt van autisme, kan heel wat teweeg brengen. In deze deelcirkel ligt de focus op jouw ervaringen. Wat is typisch jij? Wat kén je van jezelf, en welke stukken zijn misschien nog wat onduidelijk of onwennig?

Op welke manier voel jij je verbonden met anderen mensen (met én zonder autisme)? Welke uitdagingen ervaar je in je dagdagelijkse leven? Heb je soms nood aan ondersteuning? Wat is er helpend voor jou? Waar ben je trots op?

In welke mate slaag je er in om trouw te zijn aan jezelf?

Zowel wat goed gaat als wat lastig voelt kan aan bod komen.

: : : : :

Als je wat meer voorspelbaarheid nodig hebt over de methodiek, lees dan gewoon verder. Je kunt ook meteen helemaal naar beneden scrollen voor meer info over mij, en praktische informatie over de cirkel.

: : : : :

Trouw zijn aan jezelf’ is een methodiek ontwikkeld door Nele Mieke [Haelvoet], en helpt jou om woorden te geven aan wat dit is voor jou, trouw zijn aan jezelf. De cirkel is meteen ook een moment om expliciet te oefenen, ook als het onwennig of onhandig voelt. Hierover straks meer, maar eerst:

Hoe hebben anderen ’trouw zijn aan jezelf’ ervaren?

De cirkelvorm met de kaartjes vind ik een fijne methodiek. Ik was verrast door het ‘alle wegen leiden naar Rome’-effect. Welke vragen je ook trekt, ze brengen je toch naar de essentie (van wat in je leeft, of net niet leeft, of maar een beetje leeft)

Deze werkvorm ondersteunt me om om bij mezelf te blijven, in mezelf te verdiepen en om meer ontspannen naar de ander te luisteren en te kunnen verbinden.

Ik kijk al uit naar de volgende cirkel,
Els

: :

‘k vond het een interessante wijze om te reflecteren aan de hand van de vragen. De opdracht zorgt ervoor dat je stilstaat bij de gang van zaken. Het uitwisselen van de antwoorden kan ervoor zorgen dat je (h)erkenning ziet/krijgt van de andere deelnemers.

— Jonas Vanhoutte

: :

Ik voelde vooral spanning, die plaats maakte voor dankbaarheid, respect, veiligheid, dingen die worden geraakt door verhalen van anderen. Ook dat je zei dat spanning en verdriet er ook mogen zijn hielp me.

— Esther

: :

Groepen zijn niet echt mijn ding, groepsgesprekken nog minder. Omdat er zelden met aandacht wordt geluisterd en we er samen vooral in slagen om met vaak veel woorden nauwelijks tot niets te zeggen.

Het wonder van dit fijne groepsgesprek begrijp ik niet volkomen, ondanks dagenlang denkwerk. Een kleine poging – omdat gij het zijt. De goed uitgedachte gestructureerde aanpak en de vele mogelijke concrete vragen binnen die structuur  maakten het brede thema toch behapbaar. Enkele eenvoudige regels en de streng daarop toeziende juf – ik bedoel facilitator/deelnemer – volstonden om de valkuil van het oeverloos uitweiden te vermijden.

De gemoedelijke sfeer tussen de deelnemers gaf rust en vertrouwen. Al bij al is er best veel interessants gezegd, vind ik. Ook en misschien vooral wanneer er gestameld werd en we niet goed uit onze woorden kwamen. Hartverwarmend, die vrijheid om te mogen stamelen.

Dank aan iedereen en warme groet,
Lieven

: : : : :

Wat kan je verwachten van de cirkel trouw zijn aan jezelf?

We verkennen samen enkele bouwstenen van ’trouw zijn aan jezelf’ en gaan er meteen mee oefenen door telkens iets van onze eigen ervaringen te delen.

  • verbinding maken met jezelf, met wat goed voelt, wat wel lukt
  • ruimte maken voor wat kwetsbaar voelt, voor wat jou onzeker maakt
  • mild en zacht zijn voor wat nog niet lukt, voor wat niet meer lukt
  • opdagen voor jezelf, nieuwe dingen proberen, ondersteuning zoeken, spelen

Je doet dit voor jezelf, met elkaar. Dit wil zeggend dat we ook oefenen om geen feedback, advies, vragen of meningen uit te wisselen. Je kunt ervaren hoe het is om geen bevestiging te zoeken bij elkaar, en net weer wat dichter bij jezelf te blijven.

Tijdens de cirkel krijg je enkele vragen die op één of ander deurtje komen kloppen. We maken het telkens even stil. Wat dient er zich aan? Dit mag er zijn, want je ervaart het. Je deelt hiervan enkel wat je wilt delen. Je kunt er ook voor kiezen om even in stilte samen te zijn.

Je luistert naar wat anderen delen. Wat wordt er geraakt in je? Kan je bij jezelf zijn, én luisteren naar wat je hoort? Of is dat net een uitdaging? Wat er dan ook helemaal mag zijn zoals het is.

: : : : :

Kom je ook?
Nele


Wie ben ik?

Mijn naam is Nele. Als zelfstandige organiseer ik basisworkshops en verdiepende trajecten over onderwerpen die op zich heel menselijk en alledaags zijn, maar waar we misschien niet zo vaak over praten met elkaar.

Ik doe dat heel graag in BlinkOut. Toen ik veel beperkingen ervaarde in m’n dagelijks functioneren, heb ik in BlinkOut tijd en ruimte gevonden om te experimenteren. Om er te zijn, met alle uitdagingen en emoties die zich aandienden. Om stilletjes aan weer in beweging te komen, op mijn ritme, op mijn manier. Leren leven mét de uitdagingen van elke dag.

Dat proces zet ik nu verder via m’n onderneming, voor de deelnemers aan m’n activiteiten, en ook wel nog steeds voor mezelf. In 2025 zal ik weer verschillende dingen aanbieden: workshops en een traject over polyvagaaltheorie, empathiecirkels en ’trouw zijn aan jezelf’. Nu en dan vind je me ook terug in de veerkrachtweken van BlinkOut, dan kan je gratis komen proeven van mijn aanpak.

Ik steun op mijn kennis en ervaring rond langdurige ziekte, hechting, (complex) trauma en neurodiversiteit (waaronder autisme). Het is mijn ervaring dat heel kleine stapjes en een enorm traag tempo soms dé sleutel zijn om weer wat beweging te vinden als het al een hele tijd niet meer gaat.

Hier (https://blinkout.be/nele/) kan je mij iets beter leren kennen.


Praktisch

  • Maximaal 7 deelnemers.
  • Schrijf in via onderstaand formulier.
  • Het is fijn als het je lukt om iets vroeger aanwezig kunt zijn. Je kunt alvast landen bij een kopje thee of koffie, en we kunnen dan ook op tijd beginnen. Ben je toch iets later? Dan glip je gewoon binnen, hé.
  • Laat me iets weten als je nog vragen hebt, of als er iets besproken moet worden wat jouw deelname gemakkelijker zou maken. eb.retemillimed@elen
  • Als er de dag zelf iets is, kan je me contacteren per sms of door even te bellen: 0485 32 75 14.

P.S. de intentie is om ruimte te maken voor wat er zich aandient, op basis van je eigen ervaringen met (een vermoeden van) autisme. Als je op zoek bent naar een activiteit waar het meer inhoudelijk over autisme zal gaan, kijk dan eens naar de activiteit op dinsdag avond, ‘autisme een beetje verhelderd‘.


De VeerkrachtWeek is een maandelijkse week waarin onze communityleden gratis gevarieerde activiteiten aanbieden om jullie te laten kennismaken met onze organisatie en hun aanbod. Laagdrempelig, familiaal en warm. Wees welkom om BlinkOut te ontdekken!

Wens je meer te weten over de VeerkrachtWeek, klik hier.

Uitverkocht!

Datum

donderdag 03 apr 2025
Voorbij

Tijd

13:45 - 15:45

Locatie

BlinkHuis Gent
Vlaanderenstraat 53, 9000 Gent

Organisator

Nele Mieke [Haelvoet]
Nele Mieke [Haelvoet]
Telefoon
0485.32.75.14
Email
eb.retemillimed@elen
Website
https://blinkout.be/nele/
QR code