Eigendom van Nele Haelvoet

Extern aanbod – Polyvagaaltheorie

Wist je dat ons autonoom zenuwstelsel van moment tot moment een balans opmaakt? Zijn we veilig en gezond? 
Is er een dreiging, spanning of stress? Is er gevaar of levensgevaar?

Polyvagaaltheorie beschrijft hoe ons lichaam automatisch reageert op deze balans, en hoe er hierdoor verschillende staten ontstaan. Deze staat beïnvloedt niet alleen hoe we de wereld waarnemen en hoe we daarop reageren. Er is ook een invloed op de mate waarop we toegang hebben tot bv. verbinding, rust, energie, herstel, groei, creativiteit, spel, nieuwsgierigheid en intimiteit.

Dit is een biologische realiteit: ons autonoom zenuwstelsel reageert op een voorspelbare manier op onze omgeving. Onze staat, emoties en gedrag kunnen hierdoor dikwijls op een heel logische manier geplaatst worden binnen het kader van polyvagaaltheorie, en dat is waar we in deze basisworkshop op focussen.

Wat kan je verwachten tijdens deze basisworkshop?
Ik start met een minuut stilte en een rondje, zoals je gewoon bent bij BlinkOut. Dit helpt om aan te komen en al wat te verbinden met onszelf en met de anderen.

Tijdens de workshop vertrekken we vanuit ons (autonoom) zenuwstelsel: hoe is het opgebouwd en wat zijn de functies? Ik bouw stap voor stap het model van polyvagaaltheorie op, met heel concrete voorbeelden. Ik combineer de theorie met stilte, vrijblijvende deel- en oefenmomenten. Om regulatie te ondersteunen, doen we dit via heel kleine, concrete voorbeelden uit het dagelijkse leven.

Je gaat naar huis met een genuanceerd inzicht in polyvagaaltheorie: hoe de verschillende takken van ons autonoom zenuwstelsel zich organiseren als een reactie op onze omgeving, en welke basisprincipes hierbij van toepassing zijn.

Wie ben ik?
Ik ben Nele, BlinkOut-ambassadeur en natuurlijk ook ‘n Blinker. Als zelfstandige organiseer ik basisworkshops en verdiepende trajecten over onderwerpen die op zich heel menselijk en alledaags zijn, maar waar we misschien niet zo vaak over praten met elkaar. Hierbij steun ik op mijn kennis en ervaring rond langdurige ziekte, hechting, (complex) trauma en neurodiversiteit.

Het is mijn ervaring dat heel kleine stapjes en een enorm traag tempo soms dé sleutel zijn om weer wat beweging te vinden als het al een hele tijd niet meer gaat.

Hier (https://blinkout.be/nele/) kan je mij iets beter leren kennen.

Praktisch
Maximum 8 deelnemers. Mail me op moc.liamnotorp@teovleahelen voor meer info of om in te schrijven. Ik stuur je dan de betalingsgegevens en annulatievoorwaarden. De prijs voor één workshop is 55 euro. Volg je voor een eerste keer iets bij mij, dan krijg je €15 korting. Vermeld dan wel de kortingscode ‘blink-zomer-15’ bij je inschrijving.

Blijf je graag op de hoogte?
Stuur me ’n mailtje, dan ontvang je m’n nieuwsbrief. Als je twijfelt of m’n aanbod iets voor jou is, of je hebt ‘n andere vraag, laat dan gerust iets weten. moc.liamnotorp@teovleahelen

Groetjes,
Nele

PS – Wat na deze basisworkshop?
Na deze basisworkshop kan de trage oefengroep iets voor jou zijn. Hier oefenen we met luisteren naar elkaar, en naar onszelf, zonder onze mening of advies te geven. Krijg je gezegd wat je bedoelt? Wat doet het met jou als je je gehoord voelt, of niet?

De trage oefengroep is een ietwat ongewone, soms uitdagende oefenplek … om te exploreren … samen te knoeien … binnen een helder en gestructureerd kader. Dit kader zorgt voor ritme, voorspelbaarheid en gelijkwaardigheid. Dikwijls worden dynamieken zichtbaar én voelbaar die je ergens heel goed kent van jezelf … maar waar je soms niet echt veel vat op lijkt te hebben. Er kan een moment ontstaan waarin jij net wél iets kunt uitproberen, een nieuwe ervaring opdoen. 

Er kan een sfeer van geborgenheid ontstaan, openheid, nieuwsgierigheid … ruimte voor ieders eigenheid én een stevigheid om bij jezelf te blijven, in contact met de ander.

: :

Thema van deze trage oefengroep: verfrommeld

Verfrommeld verwijst naar het gevoel met een zekere kwetsbaarheid door het leven gaan, elk met onze rugzak of handleiding. Herkenbaar?

Verfrommeld, de alledaagse ervaring dat eenvoudige dingen lastig kunnen zijn, en dat dezelfde eenvoudige dingen soms ook oh zo schoon kunnen zijn, verbindend, ontroerend. Een rauwheid die soms zelfs fysiek pijn kan doen en tegelijkertijd ook heel levendig kan aanvoelen. Teer. Delicaat. Teder. Broos.

Hoe zou jij dat beschrijven?

[Het is een beetje een cliché-beeld, maar ik gebruik het toch omdat het zoveel zegt. Een verfrommeld briefje van 20 euro is nog altijd 20 euro waard.]

Het woord verfrommeld verwijst voor mij dan ook niet naar een zielig hoopje ellende — ook al horen die momenten er soms gewoon bij. Ik zou het ons graag toewensen dat we het ‘verfrommeld-zijn’ meer en meer kunnen toe eigenen. Dat we er ook moed in vinden. Pit. Ontroering. Intensiteit. Aanvaarding. Stevigheid. Verbinding.

Dat we in alle eerlijkheid en authenticiteit kunnen zeggen: “Ja, ik ben verfrommeld. En ja, kijk es hoe schoon dat is?”

Vanuit het overkoepelende thema ‘verfrommeld’ komt er tijdens elke bijeenkomst een ander aspect aan bod. Dit onderwerp zal je telkens op voorhand krijgen, zodat het al even kan beginnen pruttelen. Als we samenkomen, kan iedereen delen vanuit dat wat er op dat moment bovenaan ligt, ook als het niets met het thema te maken heeft.

: :

Praktische info
Telkens maximaal 4 deelnemers, van 13:30 tot 15:45 in het BlinkHuis in Gent.
— za 7, di 17 of za 21 september: losse sessies om kennis te maken met de aanpak.
— groep 1: dinsdag 1, 15 en 29 oktober — 12 en 26 november.
— groep 2: zaterdag 5 en 19 oktober — 2 16 en 30 november.

Voor meer info en om op de wachtlijst te komen: moc.liamnotorp@teovleahelen (mensen op de wachtlijst krijgen de kans om als eerste in te schrijven, en mogen een extra korting verwachten).

Datum

zaterdag 03 aug 2024
Voorbij

Tijd

14:00 - 17:00

Locatie

BlinkHuis Gent
Vlaanderenstraat 53, 9000 Gent

Organisator

Nele Haelvoet
Nele Haelvoet
Telefoon
0485.32.75.14
Email
eb.retemillimed@elen
Website
https://blinkout.be/nele/
QR code