Anders Kijken met Filip Claus

Op deze dag zetten we het talent van ‘Anders Kijken’ in de spotlights en erkennen we tegelijk de struggle en drempels die dat talent met zich mee brengt. Ben of ken jij iemand die zich op één of andere manier in dit verhaal herkent, kom dan af en breng gelijkgestemden mee. Persoonlijk. Professioneel. Als partner, ouder, werkgever, sympathisant…


Filip Claus is vooral bekend van zijn baanbrekende portretten en indringende beelden als huisfotograaf van De Morgen. Zijn oog voor detail is spraakmakend. Claus ziet wat een doorsnee mens niet ziet. Omdat hij niet anders kan. Ook alle voorbij-zoevende nummerplaten op de autostrade leest hij. Hij noemt het “mijnen hoek af”.

Toen Filip kind was dacht men nog niet in labels. Neurodiversiteit is de verzamelnaam vandaag voor alle mensen wiens hersenen anders bedraad zijn. Mensen die met pieken en dalen functioneren in een maatschappij die grotendeels voor ‘gewone’ mensen is gemaakt. Sommigen worden ‘topfotograaf’, of zijn de Greta Thunbergs van deze wereld, of school drop-outs. Ze doen niet-normale dingen. De struggle die daarmee samenhangt, is het deel van het verhaal dat in Claus’ geval nog nooit in het openbaar verteld werd.


Zomers feest in De Sint-Pieters Abdij

We eten en drinken samen in de prachtige abdij-tuin met een Potluck vanaf 12u30. Daarna duiken we met Claus de expo ‘Oog(st)’ in. Hij zal voor het eerst expliciet met jullie het anders kijken in zijn beelden toelichten. Vragen staat vrij! We laten ons door zijn verhalen inspireren. Krijgen inzicht in hoe hij het voor elkaar krijgt. We vieren de andere taal van beeld en fotografie, anders waarnemen. Daarna volgt een panelgesprek met ervaringsdeskundigen in een Ge zijt niet alleen-sessie.

PRAKTISCHE INFO:
> Deze activiteit gaat door in de Sint Pietersabdij (Gent)
> Picknick in de tuin vanaf 12u30 (zelf meebrengen)
> Start rondleiding (Filip Claus en Hannes Couvreur) 14u
> Ge zijt niet alleen-sessie 15u 30 tot 17u
> Kosten: ingangsticket of museumpass (ter plaatse betalen) + vrije bijdrage volgens je mogelijkheden

Datum

zondag 13 aug 2023
Voorbij

Tijd

12:30 - 18:00

Kosten

Gratis

Locatie

Op locatie
Zie omschrijving

Locatie

BlinkHuis Gent
Vlaanderenstraat 53, 9000 Gent
Categorie

Organisator

An Dours
An Dours
Email
eb.tuoknilb@na

Dagelijks bestuur BlinkOut

QR code

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *