Bemin de Stiltekamer #TAZ 2023

Theater Aan Zee 2023

Buiten krijsen de meeuwen, blaffen de teckels van de tetterende dames en toetert een BMW naar een vloekende voetganger. Boem paukeslag, de klank van de stad maakt de ziel amoureus.
En overbelast.
De wind waait ons De Grote Post binnen, met één stoot naar de derde verdieping. In de Stiltekamer van BlinkOut vzw geen gevogelte, honden of verkeer, maar een tiental stoelen, zachte lichtinval en enkele stedelingen op zoek naar een remedie tegen gescheurde trommelvliezen. Wij betraden de kamer en luisterden alvast naar wat reacties… (Uit de nieuwsbrief van Theater Aan Zee)

“Voor het eerst heb ik echt stilte kunnen ervaren”

“Mijn favoriete plek op het festival”

“Wat heerlijk om hier even in stilte alle indrukken en prikkels van de voorstelling te laten bezinken”

“Dit had ik echt nodig”

“Ik wil ook een Stiltekamer op mijn werkplek”

“Prachtig initiatief, zo’n plekken zou je overal moeten hebben”

We zijn zo dankbaar dat we een Stiltekamer mochten openhouden voor Theater Aan Zee. Tijdens die 10 dagen kregen we een 700-tal stiltezoekers over de vloer, de laatste dag zelfs 109! Jong en oud, koppels, gezinnen, individuen – een heel divers publiek kwam de stilte zoeken. We ontmoetten TAZ-medewerkers en acteurs, sommigen die zelfs dagelijks kwamen, we inspireerden mensen die ook een Stiltekamer willen op hun werk of evenement en konden mensen bewust maken dat deze ‘nice to have’ voor sommigen noodzakelijk is om erbij te kunnen zijn. Het verschil bij bezoekers voor en na hun bezoek was onmiskenbaar en hartverwarmend.

Ook de twee ‘Ge zijt niet alleen-sessies’ waren een succes, beide sessies waren helemaal volzet! We konden een 120-tal deelnemers inspireren en raken met de thema’s: ‘Ge zijt niet alleen op langdurige ziekte’ en ‘Ge zijt niet alleen met voelsprieten’. Een panelgesprek over kwetsbaarheid, over onzichtbare drempels, geeft inzicht en taal om het bespreekbaar te maken. Enkele reacties:

‘met kwetsbaarheid creëer je echtheid’

‘raken en geraakt worden’

‘woorden die jou misschien die kleine beweging geven die je nodig hebt en die (h)erkenning bieden en hoop’

‘zeer onder de indruk van het bevrijdend (leren) spreken over en vanuit kwetsbaarheden (die iedereen wel heeft)’

Blij dat we ook op TAZ kwetsbaarheid een beetje meer zichtbaar en bespreekbaar konden maken. En oproepen om elkaar te zien, te horen en te geloven en samen te verbinden. Het smaakt naar meer…