Walk&Talk ‘Waarom de overgang geen afgang hoeft te zijn’ (maar je best wel goed geïnformeerd bent)

Na een avondwandeling geef ik je
op onderbouwde wijze
inzichten en inspiratie
over hoe je grip kan krijgen op je veranderende lijf,
zodat je vitaal en fit
door de overgang komt.
Wat kan je verwachten van deze avond?
Je krijgt een warm ontvangst in het prachtige pand van Blinkhuis Gent, Vlaanderenstraat 53. Ik geef een introductie op het thema ‘de overgang’. Je beseft meteen waarom ik én Michelle Obama hetzelfde zeggen: “It’s not sexy but we need to talk about it”
– We maken een korte avondwandeling in deze bruisende buurt. Tijdens deze wandeling wordt je aan het denken of het praten gezet. Al verloopt dat praten meestal vanzelf 🙂
– We houden een ronde tafel TALK vanuit een holistische visie over de overgang. Je begrijpt hoe fluctuaties van vrouwelijke hormonen een verzameling van heel uiteenlopende klachten teweeg kan brengen die als een dominospel een ingrijpende invloed kan hebben op je leven. Je leert ook hoe je zelf terug de puzzel kan leggen van een levensstijl die je terug controle geeft op je veranderende lijf. Liesbet geeft rond verschillende topics (voeding, beweging, slaap, stress) telkens life changing inzichten en inspiratie mee, waar je nadien zelf mee aan de slag kan.
– Je krijgt na de wandeling drank en iets lekkers.
– Je krijgt een ‘wat ik WIL weten’ notebook waarin je kan noteren tijdens de TALK.
-Je krijgt een originele attentie mee naar huis van Sabine’s plek: https://www.sabinesplek.be/
Waarom moet ik nu al iets weten over de overgang?
Zowel onder als boven de 40 jaar is de overgang een diagnose die gesteld kan worden als andere oorzaken van klachten zijn uitgesloten. Gemiddeld start de overgang bij Westerse vrouwen rond hun 47ste, maar er zijn ook enorm veel verschillen tussen vrouwen. Hoewel het om een levensfase gaat die 51 procent van de wereldbevolking doormaakt, heeft 85 procent van de vrouwen last van allerlei vage klachten. De vrouwelijke hormonen kunnen vanaf je 40ste namelijk een enorm grote rol spelen in het verstoren van je balans. “Ik ben mezelf niet meer” is een vaak gehoorde klacht. Het verlies van oestrogeen en progesteron maakt ons kwetsbaarder, zowel op lichamelijk, cognitief als emotioneel vlak. Niet toevallig ligt het ziekteverzuim het hoogst bij vrouwen tussen 44 en 60 jaar….
We moeten er gewoon doorheen, toch?
Uit recent onderzoek blijkt dat hoe beter vrouwen geïnformeerd zijn over de hormonale veranderingen die hun lijf zal doormaken, hoe positiever hun attitude is over de menopauze en hoe minder stress ze zullen ervaren als ze effectief in de menopauze komen. En laat stress nu net een cruciale factor zijn in hoe we deze fase beleven. Dus zelfs voor je in de overgang komt, is het heel belangrijk om te begrijpen wat een schommelende hormoonspiegel met je lijf en je gezondheid kan doen, zowel op lichamelijk, psychisch en emotioneel vlak. Er valt veel dat weten over de menopauze dat we doorgaans niet weten, maar er doen ook veel mythes en misinformatie de ronde. Let’s trash the myths!
Hoe weet ik of ik last heb (of zal hebben) van overgangsklachten?
Of jij er last van hebt, is deels pech en toeval. Naast de typische klachten (hallo, opvliegers van de bomma vroeger!) die samenhangen met de daling van oestrogeen en progesteron in je lichaam, zijn er wel 21 vagere klachten die ook gelinkt zijn aan hormonale schommelingen. Maar dit betekent zeker niet dat je volledig overgeleverd bent aan je hormonale grillen. Jammer genoeg zijn niet alle huisdokters, therapeuten of zelfs gynaecologen hier voldoende van op de hoogte. Het is dus belangrijk dat je zelf sterk in je schoenen staat door goed geïnformeerd te zijn.
Met de kennis die je op deze avond opdoet, geef je jezelf
maar ook je partner, werkgever, kinderen,… een groot cadeau.
Want hoe beter jij je lijf begrijpt,
hoe beter je er met anderen over kan communiceren
en hoe groter de kans dat je de hulp kan krijgen die je nodig hebt.
Inschrijven doe je via deze link: https: https://wildit94484.activehosted.com/f/35

Datum

donderdag 24 nov 2022
Verlopen!

Tijd

19:30 - 22:00

Kosten

€34,50

Locatie

BlinkHuis Gent
Vlaanderenstraat 53, 9000 Gent
Categorie
QR code