Vrouwen en de kracht van hormonen

Toen ik tot voor kort hoorde over vrouwen en “de overgang” dacht ik aan menopauze, ‘vapeurs’, slecht slapen en 50plussers. Dat er een verschil bestaat tussen de overgang en de menopauze, dat hormonen de hoofdrol spelen in dit ganse verhaal, dat het over meer gaat dan vapeurs en slecht slapen, en vooral dat ook jongere vrouwen ermee te maken kunnen hebben, dat wist ik allemaal niet. Tot voor kort dus.

Zelf was ik met moeite 35 jaar toen mijn hormonen vermoedelijk begonnen te pruttelen, zonder dat ik dit door had. Pas op mijn 46 jaar kwam ik als bij toeval op de piste “hormonen” terecht. Stelde ik mezelf de vraag: hoe lang zou het nog duren vooraleer ik in die beruchte overgang terecht kom?  Nog geen drie maanden later kreeg ik de droge diagnose “voorbij de overgang en in de menopauze”.

Mijn verbazing, ongeloof en frustratie hebben mij ertoe aangezet om antwoorden te zoeken op vragen zoals:
– welke hormonen wonen er eigenlijk in ons vrouwelijke lijf?
– wat doen die precies voor ons? Of wat doen ze niet (meer) op een bepaalde leeftijd?
– hoe kun je merken dat er iets verandert in je hormoonhuishouding?
– wat is het verschil tussen de overgang en de menopauze?
– wat is de medische, emotionele én spirituele dimensie van de overgang en de menopauze?

Op korte tijd las en hoorde ik tal van verhalen die mij raakten. Van vrouwen die van de ene dokter naar de andere gestuurd zijn, die al dan niet hormonale behandelingen krijgen, die onbegrip voelen voor het emotionele aspect van dit ganse proces, die onterecht de diagnose burn-out of depressie ontvangen hebben, die zichzelf verloren voelen,…  Anderzijds ook van vrouwen voor wie het stuk voor stuk een verademing was om hun eigen lichaam en processen te leren kennen, om te ontdekken dat ze niet alleen zijn, en om zich eindelijk gehoord en gezien te voelen.

Voor mij was dit korte en krachtige proces óók een verademing. Ik begrijp nu de transformatie die ik de afgelopen 10 jaar heb meegemaakt. En ik voel en eer de kracht ervan. En ik gun het elke vrouw om dit proces bewust mee te maken én in die kracht te geraken. Daarom wil ik mijn kennis en ervaringen delen.

Dit ontmoetingsmoment gaat dus niet over wetenschappelijke kaders, en ook niet over oplossingen en tips. Het gaat over een beetje basiskennis, en vooral over mijn eigen verhaal. Over een vrouw die haar lijf, waar ze al 46 jaar in woont, niet kent. Of beter gezegd: niet kende.

En het gaat ook over verbinden en inspireren. Over het samenbrengen van alle (voorlopig enkel) vrouwen die erin geïnteresseerd zijn: vrouwen, dochters, moeders, vriendinnen, collega’s,…

Benieuwd? Schrijf je dan in via onderstaande link.

Kun je er niet bij zijn, of zijn er geen tickets meer? Stuur me dan gerust een mailtje, dan zet ik je op de wachtlijst, of breng ik op de hoogte van een volgend evenement.

Uitverkocht!

Datum

maandag 16 jan 2023
Voorbij

Tijd

14:00 - 16:00

Kosten

Gratis

Locatie

BlinkHuis Gent
Vlaanderenstraat 53, 9000 Gent

Organisator

Sofie Goethals
Sofie Goethals
Email
eb.tuoknilb@eifos

Coach Klinktraject

QR code