Kort Knapp-traject: ZorgSaam (reeks van 6 sessies)
Knapp-traject
Dit is een workshop in het kader van het Knapp-traject en bestaat uit een reeks van 6 sessies. Je kan aan dit traject deelnemen met of zonder intakegesprek op voorhand, wel vragen we je om je te engageren voor 6 sessies. Een intakegesprek kan aangewezen zijn indien je op voorhand iets over je verhaal of situatie wil bespreken. Een intake kan, maar is geen verplichting.
Fysiek intakegesprek aanvragen kan bij Liesbet of Emma van BlinkOut. Bij lange wachttijden kan je een mailtje sturen naar eb.tuoknilb@tebseil of naar eb.tuoknilb@amme
Dit traject is iets voor jou als…
- Je hulp of zorg biedt aan iemand die omwille van ziekte, handicap, ouderdom of een psychische kwetsbaarheid (mentale problemen zoals depressie, schizofrenie, angststoornis…. ) veel zorg en aandacht van je vraagt.
- Je dit doet omdat je met die persoon een affectieve band hebt. Je bent bijvoorbeeld zijn/haar partner, kind, ouder, vriend(in) of buur.
- Je deze zorg verleent op frequente basis en voor een langere periode.
- Je dit niet doet als beroep en ook niet als vrijwilliger voor een organisatie
Merk jij op dat je op bovenstaande vragen ‘Ja’ antwoord dan is dit Knapp-traject iets voor jou en val jij eigenlijk onder de noemer ‘mantelzorger’. In het ZorgSaam Knapp-traject ontdekken we samen hoe je als mantelzorger een evenwicht kan vinden tussen zorgen voor en zorgen voor jezelf. We bieden jullie verschillende praktische tips en tricks aan vanuit verschillende expertises. Bijkomend leggen we de nadruk op het uitwisselen van ervaringen en het ontmoeten van andere mantelzorgers.
Het traject
Deze Knapp-reeks bestaat uit 6 sessies. In deze sessies verkennen we wat mantelzorg inhoudt aan de hand van vier thema’s: veiligheid, verbinding, autonomie & competentie.
Sessie 1 – 10 oktober- Veiligheid: Tijdens de eerste sessie maken we tijd om elkaar te ontmoeten en te ontdekken wat veiligheid betekent als mantelzorger. De nadruk ligt hierbij op delen en beluisteren van elkaars ervaringen: hoe heeft je rol als mantelzorger een invloed op jouw thuissituatie, familiesysteem, vriendengroep,…
Sessie 2 – 17 oktober – Veiligheid: Als mantelzorger komt er heel wat op je af. Naast de zorg voor je naaste zijn er ook heel wat formulieren die je moet invullen, aanvragen die je moet vervolledigen en administratie die je moet bijhouden. Bovendien zijn er misschien (financiële) ondersteuningsmaatregelen waar je aanspraak op kan maken, maar waar je de tijd of de energie niet voor hebt om dit uit te zoeken. Tijdens deze infosessie bekijken we welke mogelijke tussenkomsten er zijn en gaan we na waar je mogelijk allemaal aanspraak op kan maken. Deze sessie wordt begeleid in samen werking met Sara.
Sessie 3 – 24 oktober – Verbinding: Bij verbinding denken we bijna automatisch aan het in verbinding staan met de ander. Toch merken we al snel op wanneer we een stapje terugnemen dat het in verbinding staan met ons zelf ook belangrijk is. Al snel wordt het een evenwichtsoefening tussen onze eigen behoeften en deze van de ander.
Sessie 4 – 7 november – Autonomie: Vind jij het als mantelzorger belangrijk om gezond te zijn en te blijven zodat je je dierbare zo goed als mogelijk kan blijven ondersteunen? En ben je dus benieuwd of je een gezonde relatie hebt met eten, voldoende beweegt, een positief zelfbeeld hebt, goed met emoties kan omgaan en je slaapkwaliteit goed is? Kom ontdekken of jij die vaardigheden die belangrijk zijn voor een gezonde levensstijl reeds onder de knie hebt! Deze sessie wordt begeleid in samen werking met Barbara.
Sessie 5 – 21 november – Autonomie: De tweede sessie rond autonomie staat in het teken van onze eigen energie. Op welke manier heeft de mantelzorg een invloed op ons energieniveau en hoe kunnen we hierover communiceren? Deze sessie geven we samen met een ervaringsdeskundige.
Sessie 6 – 05 december – Competenties: Tijdens de laatste sessie bundelen we wat er in de voorgaande weken is besproken. De focus ligt nog meer als in de andere sessies in het zoeken naar onze talenten en op welke manier we deze kunnen aanwerven tijdens de zorg die we bieden. Hoe kan je als mantelzorger volledig in je eigen kracht staan.
Praktisch
- We starten om 10u. Je bent welkom om toe te komen vanaf 9.30u, dan kan je al ‘landen’ bij een kop koffie of thee en gebruik maken van de stiltekamer.
- De sessie eindigt rond 12u. Nadien ben je welkom om wat na te spreken met een kop koffie of thee en gebruik te maken van de stiltekamer.
- In het kader van Knapp-traject vragen we voor een groepssessie een bijdrage van 2,5 euro (=rem-geld)
- Kan je toch niet komen? Gelieve de dag voordien te verwittigen via eb.tuoknilb@amme of eb.tuoknilb@tebseil
- Adres: Tichelrij 7, 2800 Mechelen
