betrouwbaarheid (empathiecirkel buiten)

Betrouwbaarheid: kan ik op jou rekenen? (empathiecirkel buiten)

Het is misschien niet zo evident om woorden te geven aan betrouwbaarheid, en het is net dàt waar we ruimte voor zullen maken tijdens deze empathiecirkel.

Op de website synoniemen.net vind ik enkele suggesties. Openhartigheid. Onkreukbaarheid. Oprechtheid. Trouwhartigheid. Een andere hulplijn komt via Brené Brown. Zij beschrijft betrouwbaarheid als “doen wat je zegt dat je zult doen, telkens opnieuw, om vertrouwen op te bouwen in een relatie, ook met jezelf.”

Betrouwbaarheid is dus ook “niet méér te beloven dan wat voor jou haalbaar is”. Dit steunt op jouw (groeiend) inzicht in je mogelijkheden én grenzen, zodat je leert om hier eerlijke woorden voor te vinden. En hoe ga je om met een belofte die je gemaakt hebt, maar toch niet kunt nakomen? Dit houdt ook in dat je kunt (of leert) omgaan met prioriteiten, ook deze die met elkaar in competitie zijn, of lijken te zijn. Trouwens, hoe wordt jij graag behandeld door iemand anders als het over deze zaken gaat?

Betrouwbaarheid is misschien kortweg samen te vatten met de vraag “kan ik op jou rekenen?” (en ja, de varianten “kan jij op mijn rekenen?” en “kan ik op mezelf rekenen?” horen daar ook bij).

Er is dus heel wat mogelijk om vanuit onze eigen ervaring te verkennen tijdens de empathiecirkel. Zoals altijd is er ruimte voor gelijk wat er leeft op dat moment.

Buiten in de tent

Voor deze empathiecirkel gaan we een Blink-experimentje aan: we hebben de tent op de koer van BlinkOut weer-proof gemaakt (dat is toch wat we hopen). Met de zijflappen, enkele verwarmingselementen en dekentjes hopen we het daar gezellig te maken én een ruimte aan te bieden waar je u veilig kunt voelen qua ventilatie.

Aangezien het de eerste ervaringen zijn in de tent, stel ik voor dat je meebrengt wat je denkt nodig te hebben bij koud weer: wanten, een muts en sjaal, warmwaterkruik, kersenpittenkussentje, thermisch ondergoed, een extra paar sokken, … ik noem maar wat op.

We eerste 5 à 10 minuten nemen we tijd om aan te komen en het onszelf gemakkelijk te maken: een dekentje, een theetje, …Natuurlijk nemen we ons minuutje stilte, gevolgd door een kort rondje. Erna praat ik even over het onderwerp en leg de methode uit, om er dan meteen aan te beginnen aan de empathiecirkel.

Wat is een empathiecirkel?

Dit is een gestructureerde gespreksvorm die een ruimte creëert waar je woorden kunt zoeken voor wat er in jou omgaat, en waar je de kans krijgt om je hierin gehoord te voelen. De methode is heel eenvoudig om aan te leren en wordt stap voor stap begeleid door kLinker Nele, die hierin een ervaren facilitator is.

Tot dan!
Nele

Uitverkocht!

Datum

donderdag 18 nov 2021
Voorbij

Tijd

13:00 - 15:30

Locatie

BlinkHuis Gent
Vlaanderenstraat 53, 9000 Gent

Organisator

Nele Haelvoet
Nele Haelvoet
Telefoon
0485.32.75.14
Email
moc.liamnotorp@teovleahelen
Website
https://blinkout.be/nele/
QR code